Olof Fredriksson  Webbutvecklare


Som jag nämnt i tidigare blogginlägg har det länge varit på väg en ny design till olof.nu, främst för att faktiskt ha knackat ihop något själv snarare än en färdig mall funnen från nätet. Den nya designen är ytterst enkel, responsiv och innehållet på sidan fokuserar numer vad jag sysslar med i dagsläget, snarare än fokus på arbetslivserfarenhet.

Är inte helt nöjd med färgvalen, men anser att grunden är på plats, så går det fila lite mer med småsakerna under hösten. Ett kommande steg är också att se till att något händer med bloggen, har tröttnat lite på WordPress i sig, men är riktigt trött på det temat som jag använder just nu. Helt klart behövs något göras.

Comments 1 Kommentar »

19 Januari 2012 postades mitt sista inlägg på denna bloggen, och sedan dess har det varit helt tyst från min sida. Nu när man tänker tillbaka, känns det som tiden gått otroligt snabbt och jag har länge haft som en TODO att faktiskt skriva någon form av uppdatering, men har tyvärr hela tiden blivit nedprioriterat. Sedan mitt förra inlägg har det hänt väldigt mycket för min del, och en stor sak är att jag mer eller mindre helt avslutat all min affiliate-verksamhet. Sommaren 2012 tog jag examen och fick kort därefter jobb som webbutvecklare vilket innebar att jag fick göra en del omprioriteringar i min fritid. Just då kändes det helt enkelt som tiden inte fanns tid att driva det på den nivån som jag gjorde, så verksamheten lades faktiskt mer eller mindre på is.

När jag man sedan märkte att sajterna tappade ytterligare positioner på Google, och intäkterna minskade bidrog det till att intresset för det hela också dalade, vilket resulterade till att jag i somras drog ut proppen och la ned i princip hela min domänportfölj. Jag tar dock med mig mycket erfarenheter kring hur detta med affiliate fungerar, dess fallgropar och hur man faktiskt kan tjäna pengar på det. Däremot ska man aldrig utesluta att man en dag sätter tillbaka sin fot på det området, men just nu har jag inga planer på att återuppta det.

Vad händer då?

Som jag skrev innan har jag sen min examen jobbat som mjukvaruutvecklare och bytte nyligen jobb, är i skrivande stund anställd på Softhouse i Karlskrona där jag trivs väldigt bra. Istället för affiliate har jag alltid haft något litet kodprojekt att pilla med, där målet har varit att bli bättre och mer kunnig webbutvecklare. Mitt intresse för utveckling för webben har med andra ord inte förändrats, utan är lika intressant nu som det var då.

Som ni kanske ser är min personliga sida olof.nu inte helt uppdaterad, utan är något jag nu kommer fixa till ivår. ;)

Quarterapp

qa

Ett projekt jag jobbat med på min fritid, och faktiskt finns publikt är webbapplikationen Quarterapp.com, Idén kommer ursprungligen från en av mina kollegor, där jag sedan fick chansen att hjälpa till med frontend-delarna såsom HTML, CSS och Javascript.

Lite kortfattat är Quarterapp ett tidrapporteringssystem, där du på ett enkelt sätt kan logga vad du gjort under arbetsdagen, eller vad det nu man vill logga.

Mitt behov av en sådant här verktyg uppstod på ett av mina tidigare uppdrag, där jag varje vecka var tvungen att väldigt detaljerat rapportera vad för jobbaktiviteter jag sysslat med. Quarterapp hjälpte mig att hålla reda på alla aktiviteter dag för dag, så att sedan veckorapporteringen gick som en dans.

Mer features till QA är påväg, men är alltid trevligt om man kan få user feedback på det man jobbat med!

Vad kommer hända med bloggen?

Jag har inga planer på att stänga ned denna bloggen, utan istället försöka komma igång att skriva något inlägg då och då. Förhoppningsvis kommer det bli sånt som faktiskt kan ge något för andra människor. ;)

 

Etiketter:

Comments Inga kommentarer »

I höstas när jag testade kontrollpanelen IspCp nämnde jag att dess framtid var osäker då utvecklingen stannat och det verkade inte vara någon som hade viljan att driva vidare projektet. Då IspCp kändes som en riktigt bra kontrollpanel är det därför roligt ett par utvecklare plockade ut källkoden, och fortsätter utveckla panelen under namnet EasyScp istället. EasySCP 1.1.1 lanserades sedan 11 Januari som jag testade för någon dag sedan och som fungerar väldigt bra.

Självklart är det lite småbuggar som jag rapporterat in men jag hoppas verkligen att det ska kunna bli något utav denna panelen och är man fortfarande osäker vad man ska köra för någon kan jag rekommendera EasyScp. Det som krävs just nu är att det byggs upp en community kring det hela och även viktigt att ge utvecklarna credits för tiden de lägger ner!

 

http://easyscp.net/en/

Comments 3 Kommentarer »

För mig har WordPress-uppdateringar alltid tagit tid för mina sajter på Binero i jämförelse med många konkurrenter. Att det tar någon minut är i sig ingen lång tid men hinner inte uppdateringen köras klart innan execution time går ut riskerar du mer eller mindre att din sajt går i kras, beroende på i vilken fas man är. Det har skett en gång att sidan gick sönder så mycket så jag fick ta bort allt, och importera inläggen igen.

Nu när WordPress 3.3 släpptes dog uppdateringen igen på en av mina bloggar, men det verkar inte som det blivit någon allvarlig skada, förutom att jag manuellt fick ta bort maintenance-filen som skapas i rooten. Att gnälla på sociala medier har tidigare visat sig vara lönsamt och även denna gången fick jag hjälp från supporten, som tipsade mig med att lägga in tre små rader i min wp-config.php, nämligen:

define( ‘FS_METHOD’, ‘direct’ );
define( ‘FS_CHMOD_DIR’, 0755 );
define( ‘FS_CHMOD_FILE’, 0644 );

WordPress slipper då gå omvägen till Binero’s ftp-cluster utan låter php direkt ladda upp filerna. För mig gick uppdateringen betydligt snabbare och man kan nu återigen våga köra uppdateringar via kontrollpanelen.
(Hela inlägget är skrivet med en viss ironi, hoppas alla förstår detta ;) )

Mer information:

http://blogg.binero.se/2010/06/kort-sommartips-till-vara-wordpressanvandare/

Etiketter:,

Comments 8 Kommentarer »

Mitt äventyr att hitta en bra kontrollpanel fortsätter och en av de paneler jag ännu inte har testat kom tidigare idag med en trevlig nyhet, nämligen stöd för Nginx.

De med lite erfarenheter kring att driva webbservrar vet troligtvis att Nginx har en hel del förbättringar i jämförelse med Apache men tyvärr har utbudet på kontrollpaneler som stödjer detta varit väldigt begränsad. Panelen jag snackar om heter Ispconfig och som har ett par år på nacken, med aktivt forum och bra guider. Förutom stöd för nginx har de även i senaste uppdateringen lagt in support för ipv6!

Jag själv vet inte om det blir Apache eller Nginx för min egna del, då jag inte bestämt mig för kontrollpanel ännu. Det kommer dock garanterat bli en testning utav denna panelen inom de närmsta dagarna och med erfarenheter från tidigare tester kan man snabbt se om detta passar för mig. Fastnar jag för Ispconfig kommer det troligtvis även bli Nginx för min del. ;)

Fullständig lista med uppdateringar

 • Virtual server management module
 • Full support for Nginx webserver
 • Mailman mailinglist management
 • IPv6 support
 • FAQ section in Help module
 • Website folder protection
 • Assign IP addresses to clients
 • SNI support for Apache/nginx SSL certificate
 • New remote-API documentation and example scripts for all functions
 • Added support for key based SSH logins
Etiketter:, ,

Comments 8 Kommentarer »

Har hållit på och mekkat en hel del med Ispcp Omega den senaste och lärt mig en hel del som kan vara användbart även för andra ifall de bestämmer sig att köra denna kontrollpanelen. Därför kommer nedan några av mina tips och tricks som jag har hittat, och tråden kan komma att utvecklas med tiden, beroende om jag väljer att använda den i skarpt läge eller inte. Versionen som jag kört är 1.07 och därför finns det en risk att det inte fungerar om ni kör andra versioner.

1: Återskapa inställningar

Flera av de tipsen som finns nedan kommer inte att fungera för redan inlagda domäner, om man inte fixar det manuellt i de skapade filerna. Det man kan göra är att återskapa alla inställingsfiler så att existerande sajter automatiskt kommer få ändringarna. Värt att tänka på är sånt man manuellt har ändrat i vissa konfigurationsfiler kommer att försvinna.

cp /etc/ispcp/ispcp.conf /etc/ispcp/ispcp.old.conf
cd /var/www/ispcp/engine/setup
perl ispcp-update
rm /etc/ispcp/ispcp.old.conf

Källa : http://isp-control.net/documentation/howto/ispcp/regenerate_config

2: Göm Phpmyadmin

Som standard kommer Phpmyadmin finnas tillgänglig för samtliga domäner under /pma och för att höja säkerheten kan man välja att endast låta den fungera på sin masterdomän, den man väljer vid installationen för Ispcp. Det vi behöver göra är att kommentera bort lite text i tre stycken filer. Vi börjar med att komma in i rätt mapp där de finns.

cd /etc/ispcp/apache/parts/

De filer vi ska ändra i är als_entry.tpl (för alias), dmn_entry.tpl (för domäner) och sub_entry.tpl (för subdomäner). Samtliga filer innehåller som standard denna koden.

  RedirectMatch permanent ^/ftp([\/]?)        {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/ftp/
  RedirectMatch permanent ^/pma([\/]?)        {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/pma/
  RedirectMatch permanent ^/webmail([\/]?)  {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/webmail/
  RedirectMatch permanent ^/ispcp([\/]?)       {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/

De tjänster som vi inte vill göra synliga för alla domäner kommenterar vi helt enkelt bort, med en # framför raden.

  #RedirectMatch permanent ^/ftp([\/]?)        {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/ftp/
  #RedirectMatch permanent ^/pma([\/]?)        {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/pma/
  #RedirectMatch permanent ^/webmail([\/]?)  {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/webmail/
  #RedirectMatch permanent ^/ispcp([\/]?)       {BASE_SERVER_VHOST_PREFIX}{BASE_SERVER_VHOST}/

Öppna filerna med din favoriteditor, själv föredrar jag vim men även vi och nano fungerar utmärkt för detta. Alla nya domäner som skapas kommer få dessa inställningarna men vill ni att detta även ska uppdateras för existerande följer ni tips 1.

3: Göm kontrollpanelen

Oanvända domäner och domäner som pekar på servern kommer automatiskt att visa upp kontrollpanelen, vilket inte känns så säkert. Att att gömma så den endast funkar på din masterdomän är väldigt enkelt och det man ska göra är ändra en liten rad i en apache-fil.

nano /etc/apache2/sites-available/default

Högst upp i filen står det <VirtualHost *:80> där du ska ersätta stjärnan mot serverns ip. Spara filen, aktivera default med a2ensite default och starta om Apache.

OBS: Kör du en återskapning av inställningarna kommer denna ändringen att försvinna, filen kommer fortfarande innehålla rätt ip men du måste köra a2ensite igen för att det ska fungera.

4: Ändra php.ini-mallen

Ispcp kör fastcgi, vilket gör så att varje domän kommer få en egen php.ini. Vill ni ändra en inställningarna för en specifik sajt finns de i /var/www/fcgi/ men vill man ändra i huvudmallen som kopieras över till nya domäner så gör man det i /etc/ispcp/fcgi/parts/php5/php.ini.

Även här bli ni tvungen att följa tips 1 ifall ni automatiskt vill uppdatera existerande domäner.

Etiketter:, , ,

Comments Inga kommentarer »

Som jag tidigare bloggat om och kommenterat på flera ställen, blev jag väldigt förtjust i Openpanel redan vid första ögonkastet. Den hade just det jag krävde, och uppfyllde mina krav på användarvänlighet som jag inte kan påstå att Virtualmin gjorde. De senaste veckorna har det blivit väldigt mycket test och konfiguration med servern, och jag hade faktiskt till och med börjar flytta över lite sajter när jag stötte på ett hinder, nämligen filrättigheter.

Eftersom jag kör WordPress och mycket annat där Php måste kunna få skriva på servern måste det finnas rätt rättigheter för att det ska fungera. Vid denna tidpunkten var jag van vid att www-data antingen måste stå som ägare av filen och då köra 755, eller att lägga in www-data i gruppen och köra 775 för att ha skrivrättigheter men tyvärr borde jag ha läst på mer kring Apache och Php. Openpanel kör gårdagens teknik och hade inget stöd för fastcgi. Även om det står på deras TODO är jag lite kluven hur lång tid det kommer att ta, då aktiviteten inte är den bästa, tyvärr.

Ispcp Omega


Kommer inte gå in på det tekniska bitarna kring köra apache och php ”normalt” eller med fastcgi, då jag faktiskt inte är så säker på området själv. I vilket fall är det bättre ur säkerhetsaspekter och lite annat smått och gått. Fick tipset om att testa Ispcp Omega, en kontrollpanel som har funnits ett tag med stöd för fastcgi och mycket annat trevligt. Installationsinstruktioner finns samlat på deras sajt för de vanligaste linux-distrubtionerna och ovanligt nog fick jag även detta att fungera på första försöket.

Precis som med allt annat så kan det vara jobbigt och ovant att lära sig nya system, men inlärningströskeln var inte särskilt jobbig med Ispcp. Det som kan vara lite irriterande är att varje User är en specifik domän och att en användare då inte kan ha flera domäner, subdomäner är dock okej. Det man gör är att man skapar en Reseller konto som sedan har hand om flera användare. Även problemet kring filrättigheter var inga konstigheter utan allt är fixat, perfekt va? Med fastcgi har man även varje sajt en egen php.ini så man kan göra specifika inställningar om så skulle behövas!

Osäker framtid för Ispcp

Tyvärr är även Ispcp’s framtid lite osäker, i alla fall i mina ögon. Det verkar precis som att det för tillfället endast är en person som jobbat med projektet, och av någon anledning har han blivit tvungen att starta ett nytt forum. Han skriver såhär:

there is nothing more to say. In the last month i´m the only dev on ispCP with no support from the leaders. I can´t release new version because they block all access to these functions.

So the only way was to make a new ”fork” to bring the latest ispcp updates to the user who can´t update to another system at the moment.

Källa: http://ispcp.shadowjumper.de

Oerhört tråkigt om det ska splittras nu, är väl klart man vill att ett bra projekt ska fortsättas att utvecklas, och inte sluta på detta sättet. Jag hoppas att folket kommer tillbaka och att utvecklingen kan fortsätta ske på deras nuvarande sajt.

Det är den tredje kontrollpanelen jag testar, tredje gången gillt? Ser i vilket fall som helst väldigt positivt ut nu! (Det sa jag iofs med Openpanel också)

Etiketter:

Comments 2 Kommentarer »

I mitt tidigare inlägg tipsade jag om Openpanel, en kontrollpanel för sajter som man kan använda ifall man kör VPS och inte klarar av att göra alla inställningar med konsolen. Openpanel är ett trevligt verktyg, och jag tänkte med denna guiden visa hur ni kommer igång och installerar både Openpanel och PhpMyadmin. Som testserver använder jag mig utav en Ubuntu 10.04, så om ni tex kör Debian kan vissa kommandon vara lite annorlunda.  Steg ett är skapa en VPS hos till exempel Citycloud, eller Glesys och när väl servern är uppsatt är det bra att peka lite om domäner så man sen kan testa så allting funkar.
Läs resten av inlägget »

Etiketter:, ,

Comments 2 Kommentarer »

I vintras skaffade jag mig en hemmaserver med Ubuntu för att lära mig mer om Linux och en vacker dag kunna hosta mina hemsidor på VPS. Givetvis är det mycket nytt i början men det grundläggande som Apache, Php och mysql är väldigt enkelt att installera så i våras testade skaffade jag min första VPS hos ett svenskt företag. Under sommaren har det skett en hel del testning och jag har länge letat efter den bästa lösningen för mig, vilket är OpenPanel. Openpanel kan ni läsa om längre ner i detta inlägg men först tänkte jag gå in på vilka alternativ jag också provat på, och dess nackdelar. Anledningen till att jag gett så mycket tid till denna testning och verifieringen är att när väl allt lanseras skarpt, så ska det funka. Finns en anledning varför jag vill gå ifrån webbhotellen och då vore det tråkigt om inte detta heller visar sig vara problemfritt.

1: Allt manuellt

Har man en, eller två sajter är det lätt att sköta allt med konsolen, och för varje sajt manuellt skriva en ny Virtualhost. Jag tycker dock snabbt att det blir rörigt och man saknar ett GUI som webbhotell erbjuder. När man nu har 4 olika webbhotell har man blivit väldigt bortskämd på ett användarvänligt GUI så därför föll detta alternativet ganska snabbt.

2: Virtualmin

Jag har även testat Virtualmin, som installerades med hjälp utav en videoguide som Webbkillen har tagit fram, tack för det! Det uppstod dock snabbt problem och jag lyckades varken installera  det på Ubuntu eller någon annan dist än just Debian 5. När väl allt är installerat fick jag snabbt känslan att det är oerhört rörigt. Det känns också som det är massa onödigt som en amatör inte känner till, eller kommer behöver känna till. Jag ser även detta som en säkerhetsrisk att ha en massa olika saker installera på servern, men inte alls har någon koll över vad det gör. Tyvärr fastnade jag inte för Virtualmin men gillade konceptet så jag letade vidare efter liknande program.

3: OpenPanel

Openpanel är ett relativt okänt program men med väldigt attraktivt gui (Mac fanboys?) gav jag även detta en chans och med några få kommandon så installerades detta helt utan några som helst problem på Debian. Det som automatiskt installerade förutom gui’t är Apache, php, mysql, Postfix och lite annat smått och gott. Väl inne i kontrollpanelen är den oerhört avskalad och inte massa lulul som Virtualmin har. Det är väldigt lätt att sätta upp en en hemsida och man kan även hantera databaser och det viktigaste för Apache och php.

Det som gjorde mig så förvånad var att verkligen allt funkade på första försöket, även att skicka mejl med php. Något annat trevligt är att man direkt i webbläsaren kan sätta upp regler för olika portar så inte någon kan hitta på tråkigheter. Även en väldigt oerfaren användare skulle kunna förstå sig på detta och jag gillar verkligen deras slogan ”Managing a server should be easy”.

Brister med Openpanel

Openpanel har några år på nacken men jag är lite oroad då dess utveckling verkar gå slött. På grund av bland annat detta har jag därför inte tagit något beslut om detta ska användas eller inte, och behöver därför er input och feedback kring både Virtualmin, Openpanel och allmänt om att hosta sajter med hjälp av VPS. Är det något liknande program som ni gillar får ni gärna tipsa om det!

Ett par brister som Openpanel v1.1 innehåller:

 • När man väl har kopplat en sajt mot en viss användare går detta inte ändras utan måste då tas bort, och läggas till på nytt.
 • Smidigt sätt att ta backup.
 • Ej möjligt att lägga in manuella saker i de virtualhost-filer som genereras. Givetvis går det att leta upp filerna och lägga in sin kod, men denna kommer skrivas över så fort Openpanel bestämmer sig för att uppdatera dem. Funderar på att skriva en rapport på detta så det kanske kan fixas till 1.2.  [UPPDATERING] Finns stöd för detta
 • Ingen möjlighet att lägga in cronjobs, detta är dock enkelt att göra med konsolen.

 

 

Etiketter:

Comments 7 Kommentarer »

Det är nu 2 år sedan jag startade att blogga här på Olof.nu och precis som förra året kommer här lite statistik kring året som har varit. Historien hur jag lyckades få tag i denna domän är redan skriven i det tidigare inlägget men jag är fortfarande nöjd hur jag kom över  denna lilla gulddomänen.

Statistik

 • Totalt: 108 artiklar
 • Sedan 21 augusti 2010: 36
 • Totalt: 668 godkända kommentarer
 • Sedan 21 augusti 2010: 551

Ifall man jämför med förra året då jag hade 72 artiklar  är det ganska uppenbart att jag legat på latsidan gällande inlägg. Största anledningen till detta är väl att det nu är nästan ett år sedan jag började få problem med svajande sajter. Jag kan dock lova att jag kommer fortsätta blogga här under året och förhoppningsvis blir det inlägg som mer än jag finner intresse utav.

Comments 8 Kommentarer »