Mitt äventyr att hitta en bra kontrollpanel fortsätter och en av de paneler jag ännu inte har testat kom tidigare idag med en trevlig nyhet, nämligen stöd för Nginx.

De med lite erfarenheter kring att driva webbservrar vet troligtvis att Nginx har en hel del förbättringar i jämförelse med Apache men tyvärr har utbudet på kontrollpaneler som stödjer detta varit väldigt begränsad. Panelen jag snackar om heter Ispconfig och som har ett par år på nacken, med aktivt forum och bra guider. Förutom stöd för nginx har de även i senaste uppdateringen lagt in support för ipv6!

Jag själv vet inte om det blir Apache eller Nginx för min egna del, då jag inte bestämt mig för kontrollpanel ännu. Det kommer dock garanterat bli en testning utav denna panelen inom de närmsta dagarna och med erfarenheter från tidigare tester kan man snabbt se om detta passar för mig. Fastnar jag för Ispconfig kommer det troligtvis även bli Nginx för min del. ;)

Fullständig lista med uppdateringar

 • Virtual server management module
 • Full support for Nginx webserver
 • Mailman mailinglist management
 • IPv6 support
 • FAQ section in Help module
 • Website folder protection
 • Assign IP addresses to clients
 • SNI support for Apache/nginx SSL certificate
 • New remote-API documentation and example scripts for all functions
 • Added support for key based SSH logins
Etiketter:, ,
8 Svar på “Ispconfig nu med stöd för Nginx”
 1. Stefan Johansson skriver:

  Detta låter intressant. Ska testa Ispconfig så fort jag hinner.

 2. Fredrik skriver:

  Tycker med det låter riktigt intressant. Nginx och IPv6 skulle dra ner mina kostnader markant hos Glesys. 1 kr för en IPv6 adress istället för 20 kr för en IPv4.

 3. Olof skriver:

  Hej Fredrik och Stefan, tack för era kommentarer! Om ni får för er att testa ispconfig så får ni gärna dela med er utav era erfarenheter sedan. ;) Kommer själv försöka testa detta nu till helgen.

 4. Fredrik skriver:

  Har faktiskt tagit och kört igång en VPS baserad på ISPConfig. Verkar så här i första anblick bra och enkelt. Tanken är att köra ganska många lättare WordPress sidor.

  Håller dock på och meckar för att få igång Nginx. Det som jag tycker är lite skumt är att det under System > Server Config > Välj en server > Web > Och under ”Server type” redan finns ett alternativ för Nginx även fast man inte installerat det.

  Hur har det gått för dig med installationen? Kanske terroriserar dig lite på Skype i morgon (i dag) :)

 5. websimon skriver:

  Det låter ju verkligen intressant. Jag kör ju nginx men sliter rätt hårt i putty för att få allt rätt kan jag villigt erkänna… Skulle verkligen vilja ha en kontrollpanel istället och få lite kontroll på det här VPS projektet.

  Du vet inte om man kan installera ISPConfig och få med sig sina gamla inställningar på VPSen?

 6. Olof skriver:

  Hej Fredrik och websimon, Ledsen för sent svar (har haft fullt och helt enkelt missat att folk kommenterat på bloggen).
  Jag har fortfarande inte testat ispconfig, Deras gränsmitt tilltalar tyvärr mig inte. Nu har ju du Fredrik testat ispconfig en period så du kanske skulle kunna bidra med lite erfarenheter om det?

  Jag har däremot installerat easySCP (kommer inlägg om det under dagen) vilket jag gillar mycket.

  Websimon: Vad för typ av inställningar är det du tänker på?

  • websimon skriver:

   Väldigt bra fråga Olof ;-) Jag tror jag talar om de inställningar jag har i hosten men jag kan mycket väl tala i nattmössan för jag kämpar mig sakta framåt för att klara av att hantera min VPS med nginx…

   • Olof skriver:

    I hosten? En del data borde du ju absolut kunna ta backup på men vet fortfarande inte riktigt vad du menar. ;)
    Jag kom förövrigt fram till att jag troligtvis kommer fortsätta köra apache även om jag använder mig utav ispconfig, då det annars säkert kommer bli en hel del strul att migrera över alla sajter, sen så är man ju van vid apache även om man vet att nginx är flera gånger bättre.

 7.  
Lämna ett svar