I vintras skaffade jag mig en hemmaserver med Ubuntu för att lära mig mer om Linux och en vacker dag kunna hosta mina hemsidor på VPS. Givetvis är det mycket nytt i början men det grundläggande som Apache, Php och mysql är väldigt enkelt att installera så i våras testade skaffade jag min första VPS hos ett svenskt företag. Under sommaren har det skett en hel del testning och jag har länge letat efter den bästa lösningen för mig, vilket är OpenPanel. Openpanel kan ni läsa om längre ner i detta inlägg men först tänkte jag gå in på vilka alternativ jag också provat på, och dess nackdelar. Anledningen till att jag gett så mycket tid till denna testning och verifieringen är att när väl allt lanseras skarpt, så ska det funka. Finns en anledning varför jag vill gå ifrån webbhotellen och då vore det tråkigt om inte detta heller visar sig vara problemfritt.

1: Allt manuellt

Har man en, eller två sajter är det lätt att sköta allt med konsolen, och för varje sajt manuellt skriva en ny Virtualhost. Jag tycker dock snabbt att det blir rörigt och man saknar ett GUI som webbhotell erbjuder. När man nu har 4 olika webbhotell har man blivit väldigt bortskämd på ett användarvänligt GUI så därför föll detta alternativet ganska snabbt.

2: Virtualmin

Jag har även testat Virtualmin, som installerades med hjälp utav en videoguide som Webbkillen har tagit fram, tack för det! Det uppstod dock snabbt problem och jag lyckades varken installera  det på Ubuntu eller någon annan dist än just Debian 5. När väl allt är installerat fick jag snabbt känslan att det är oerhört rörigt. Det känns också som det är massa onödigt som en amatör inte känner till, eller kommer behöver känna till. Jag ser även detta som en säkerhetsrisk att ha en massa olika saker installera på servern, men inte alls har någon koll över vad det gör. Tyvärr fastnade jag inte för Virtualmin men gillade konceptet så jag letade vidare efter liknande program.

3: OpenPanel

Openpanel är ett relativt okänt program men med väldigt attraktivt gui (Mac fanboys?) gav jag även detta en chans och med några få kommandon så installerades detta helt utan några som helst problem på Debian. Det som automatiskt installerade förutom gui’t är Apache, php, mysql, Postfix och lite annat smått och gott. Väl inne i kontrollpanelen är den oerhört avskalad och inte massa lulul som Virtualmin har. Det är väldigt lätt att sätta upp en en hemsida och man kan även hantera databaser och det viktigaste för Apache och php.

Det som gjorde mig så förvånad var att verkligen allt funkade på första försöket, även att skicka mejl med php. Något annat trevligt är att man direkt i webbläsaren kan sätta upp regler för olika portar så inte någon kan hitta på tråkigheter. Även en väldigt oerfaren användare skulle kunna förstå sig på detta och jag gillar verkligen deras slogan ”Managing a server should be easy”.

Brister med Openpanel

Openpanel har några år på nacken men jag är lite oroad då dess utveckling verkar gå slött. På grund av bland annat detta har jag därför inte tagit något beslut om detta ska användas eller inte, och behöver därför er input och feedback kring både Virtualmin, Openpanel och allmänt om att hosta sajter med hjälp av VPS. Är det något liknande program som ni gillar får ni gärna tipsa om det!

Ett par brister som Openpanel v1.1 innehåller:

 • När man väl har kopplat en sajt mot en viss användare går detta inte ändras utan måste då tas bort, och läggas till på nytt.
 • Smidigt sätt att ta backup.
 • Ej möjligt att lägga in manuella saker i de virtualhost-filer som genereras. Givetvis går det att leta upp filerna och lägga in sin kod, men denna kommer skrivas över så fort Openpanel bestämmer sig för att uppdatera dem. Funderar på att skriva en rapport på detta så det kanske kan fixas till 1.2.  [UPPDATERING] Finns stöd för detta
 • Ingen möjlighet att lägga in cronjobs, detta är dock enkelt att göra med konsolen.

 

 

Etiketter:
7 Svar på “VPS med Openpanel”
 1. websimon skriver:

  Intressant inlägg! Bra information och upplägg. Jag skulle själv vilja skapa en VPS men har liksom aldrig kommit till skott då jag är nybörjare på server biten även om jag jobbar en hel del med programmering. Det man skulle behöva är väl en steg för steg guide att sätta upp en VPS från början till slut, inte sugen på att skriva en sådan? ;-)

 2. Olof skriver:

  Hej Simon! Vill du testa på Virtualmin kan jag rekommendera Webbkillen’s videoguide där du relativt snabbt kan få fram en webbpanel, dock som jag skrivit i inlägget tycker jag inte om virtualmin men smaken är som baken så jag vet ju inte vad du tycker om det. :)
  http://webbkillen.se/guide-hur-du-kommer-igang-med-en-vps

  Jag har faktiskt planer på att skriva lite egna guider, antingen här eller på Merteknik, och så fort jag har bestämt vilket verktyg jag kommer att använda kan du ge dig på att det kommer bli lite guider från mig också.

  Tack för din kommentar!

  // Olof

 3. Fredrik skriver:

  Tack för omnämnandet!

  Tråkigt att du inte fastande för Virtualmin. Fast det är som du säger, man gillar olika. Det jag tyckte var lite rörigt i början var Virtualmin/Webmin. Egentligen behöver man inte titta på Webmin-biten förrän man kanske vill sätta upp ett cron job.

  Det som är bra med Virtualmin är att det finns oändligt med moduler att installera genom webbgränssnittet om man kör betalversionen. Dock är det som du säger en hel hög med olika funktioner och tycker man att det ger en dålig överblick så kan det som sagt vara negativt.

  Ska själv ta och titta på Openpanel, verkar intressant.

  Ett annat system som kan vara värt att kolla på och som har väldigt hög utvecklingsaktivitet är ovz-web-panel. Ett Open Source projekt som finns på Google Code. Du hittar det här: http://code.google.com/p/ovz-web-panel/

  Jag har inte haft tiden att titta själv installera det, men det verkar lovande, avskalat och basic. Säg till fall du lyckas mecka igång det, fall du väljer att prova det.

  /Fredrik

  • Olof skriver:

   Goddag Fredrik! Ovz-web-panel verkar helt klart intressant och förhoppningsvis ska jag kunna testa det också. Själv blev man lite osäker nu, kanske skulle gett Virtualmin lite mer tid ändå. Var en del saker jag direkt störde mig på men det kanske mer var jag som var problemet.

   Ett problem var vad som skulle visas om man skrev in ipadressen och vad som skulle visas som standard. Man kan under sina virtualhosts välja vilken som ska vara standard men när man sedan la till nya virtualhosts ändrades detta menyvalet och då fick man upp en helt annan sajt där, vilket inte är så snyggt seo-mässigt. Jag skulle vilja att detta var en speciell virtualhost hela tiden och inte ändrades. Du kanske har lösningen till det? :p (hoppas du förstår vad jag menar)

   // Olof

   • Fredrik skriver:

    Hänger inte riktigt med tyvärr :)

    Var det när du skulle lägga till en helt ny virtuell server? Alltså en ny webbplats. Du har som standard den ”sharade” IP-adressen för samtliga sidor om du inte har fler IP-adresser knutna till din VPS, då kan man manuellt skriva i en annan IP-adress som den virtuella servern ska köra på.

    /Fredrik

    • Olof skriver:

     Haha, jag får nog installera virtualmin någon dag igen och testa! Du finns möjligen inte på Skype eller något där vi skulle kunna snacka vidare om detta nån dag? (Om du vill förstås)

     // Olof

 4.  
Lämna ett svar