Som jag tidigare bloggat om och kommenterat på flera ställen, blev jag väldigt förtjust i Openpanel redan vid första ögonkastet. Den hade just det jag krävde, och uppfyllde mina krav på användarvänlighet som jag inte kan påstå att Virtualmin gjorde. De senaste veckorna har det blivit väldigt mycket test och konfiguration med servern, och jag hade faktiskt till och med börjar flytta över lite sajter när jag stötte på ett hinder, nämligen filrättigheter.

Eftersom jag kör WordPress och mycket annat där Php måste kunna få skriva på servern måste det finnas rätt rättigheter för att det ska fungera. Vid denna tidpunkten var jag van vid att www-data antingen måste stå som ägare av filen och då köra 755, eller att lägga in www-data i gruppen och köra 775 för att ha skrivrättigheter men tyvärr borde jag ha läst på mer kring Apache och Php. Openpanel kör gårdagens teknik och hade inget stöd för fastcgi. Även om det står på deras TODO är jag lite kluven hur lång tid det kommer att ta, då aktiviteten inte är den bästa, tyvärr.

Ispcp Omega


Kommer inte gå in på det tekniska bitarna kring köra apache och php ”normalt” eller med fastcgi, då jag faktiskt inte är så säker på området själv. I vilket fall är det bättre ur säkerhetsaspekter och lite annat smått och gått. Fick tipset om att testa Ispcp Omega, en kontrollpanel som har funnits ett tag med stöd för fastcgi och mycket annat trevligt. Installationsinstruktioner finns samlat på deras sajt för de vanligaste linux-distrubtionerna och ovanligt nog fick jag även detta att fungera på första försöket.

Precis som med allt annat så kan det vara jobbigt och ovant att lära sig nya system, men inlärningströskeln var inte särskilt jobbig med Ispcp. Det som kan vara lite irriterande är att varje User är en specifik domän och att en användare då inte kan ha flera domäner, subdomäner är dock okej. Det man gör är att man skapar en Reseller konto som sedan har hand om flera användare. Även problemet kring filrättigheter var inga konstigheter utan allt är fixat, perfekt va? Med fastcgi har man även varje sajt en egen php.ini så man kan göra specifika inställningar om så skulle behövas!

Osäker framtid för Ispcp

Tyvärr är även Ispcp’s framtid lite osäker, i alla fall i mina ögon. Det verkar precis som att det för tillfället endast är en person som jobbat med projektet, och av någon anledning har han blivit tvungen att starta ett nytt forum. Han skriver såhär:

there is nothing more to say. In the last month i´m the only dev on ispCP with no support from the leaders. I can´t release new version because they block all access to these functions.

So the only way was to make a new ”fork” to bring the latest ispcp updates to the user who can´t update to another system at the moment.

Källa: http://ispcp.shadowjumper.de

Oerhört tråkigt om det ska splittras nu, är väl klart man vill att ett bra projekt ska fortsättas att utvecklas, och inte sluta på detta sättet. Jag hoppas att folket kommer tillbaka och att utvecklingen kan fortsätta ske på deras nuvarande sajt.

Det är den tredje kontrollpanelen jag testar, tredje gången gillt? Ser i vilket fall som helst väldigt positivt ut nu! (Det sa jag iofs med Openpanel också)

Etiketter:
2 Svar på “VPS: Testar nu Ispcp Omega”
 1. Fredrik skriver:

  Du kör hårt med testandet. Bra för en annan som mig som kan läsa dina recensioner :)

  Kan du inte köra Nginx i Openpanel och komma runt filrättighetsproblemet? Ispcp Omega verkar nice, dock vill man kanske ha mer än en utvecklare att förlita sig till för kommande uppdateringar.

 2. Olof skriver:

  Hej Fredrik, ledsen för sent svar. Openpanel har inte stöd för nginx i dagsläget och det kommer troligtvis inte få in det inom de närmsta åren. Precis som du säger med Ispcp så tycker jag det är oroväckande att börja använda panelen i dagsläget, när framtiden är så oviss.

  Hoppas kunna testa Ispconfig någon dag men har tyvärr massa annat på todo’n som är lite mer akut. Jag kan dock lova att det kommer bli en bloggpost om det när jag väl fått det testat.

  // Olof

 3.  
Lämna ett svar